Bryggeri – Vuosi Sata

Vuosi Sata 10%

“Vahva ja itsenäinen”

Bryggerin Vuosi Sata päätyi tovereiden tuoppiin jo lähemmäs vuosi sitten, saaden aika negatiivista palautetta. Halusimme antaa oluelle kuitenkin uuden mahdollisuuden, koska kaikki tovereista eivät Bryggerin tripelbockia päässeet maistamaan. Onneksi, sillä uudella maistokerralla olut maistui paljon paremmalta, eikä tiskirätiltä kuten aiemmin.

Vuosi Sata on tumman mahonkinen, hyvin hiilihapotettu sekä verrattain kirkas lager. Sen pinnalle muodostuu runsas vaalea vaahto. Menneet mäskäyssessiot tulivat mieleen olutta tuoksutellessa; yksi tovereista vertasi tuoksua maltaan kaatoon. Aromeina päällimmäisenä alkoholinen makeus, anismaisuutta sekä maamaista humaluutta. Pieni säilykeluumun vivahde tuntui myös. 

Happamuus ja lämmittävä alkoholi erottuvat vahvasti olutta maistellessa. Hiilihappoisuus auttaa runsasta runkoa antamaan tietä odotettua keveämmälle lopputulokselle. Paahteinen, kristallinen maltaisuus, sekä keveä suklaa ja hiivan maku piileskelevät taustalla. Oluen makeus jakoi mielipiteitä: osa tovereista piti Vuosi Sataa liian makeana, osa ei. Jälkimaussa on hapanta, kitkerää, lämmintä ja kieltä pistelevää tuntua.

Satavuotiasta Suomea juhlistavien oluiden joukossa Vuosi Sata on verrattain hyvää, mutta palkintosijoja emme sille ehkä silti antaisi, kuten menneen vuoden Vuoden Olut -kisassa tehtiin.


Ulkonäkö: 9/10

Tuoksu: 11/20

Maku: 12/20

Suutuntuma: 5/10

Kokonaisuus: 23/40

Yhteispisteet: 60/100

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *