Grand Noel v4

Grand Noel versio 4

Grand Noelista on muodostunut jokajouluinen perinne meille tovereille, mutta vieläkään en ole löytänyt sille täysin sopivaa reseptiä. Tänä vuonna siis pääsimme nauttimaan tämän vahvan, appelsiinisen witbierin jo neljännestä iteraatiosta!

Viimevuotisesta versiosta ei ole blogiartikkelia, mutta jo siinä kokeilimme “muro-” eli cereal mäskäystä. Mäskäsimme siis vehnähiutaleet ja osan maltaista (käymisentsyymien saamiseksi) erillisessä kattilassa, jotta saisimme paremman tehokkuuden mäskistä sekä saadaksemme witbierille ominaista vaaleaa sameutta olueeseen mukaan. Lopuksi lisäsimme tämän muromäskin grainfatheriin muiden joukkoon ja jatkoimme panopäivän normaalisti loppuun.


Eräkoko tälle satsille on 12 litraa.

Maltaat

2 kg Vehnähiutaleita (43%)

1,5 kg Viking Organic Pilsner (32%)

0,5 kg Simpson’s Malted Oats (11%)

0,5 kg Ireks Munich 20 EBC (11%)

0,2 kg Ireks Acid (4%)

Vedensäätökemikaalit (Lisättiin mäskäyksen alussa)

4 tl Kipsi

4 tl Kalsiumkloridi

Mäskäys

63 ºc / 120 min

Muromäskäys: erillisessä kattilassa 45 ºc / 90 min. 63 ºc / 30 min ja 30 min. keittovaihe.

Humalat ja mausteet (60 min keittoaika)

0,67 g/l Hallertau Blanc pellettejä, 60 min kohdalla

0,33 g/l Hallertau Blanc pellettejä, 20 min kohdalla

4 g/l Tuoreen appelsiinin kuorta, 15 min kohdalla

3 g/l Appelsiinimarmeladia, 15 min kohdalla

0,33 g/l Hallertau Blanc pellettejä, 10 min kohdalla

12,5 g/l Vaahterasiirappia, 5 min kohdalla

20 g/l Karkeasti soseutettua appelsiinia, kun pullotukseen on 5 päivää aikaa

Hiiva

Mangrove Jack’s Belgian Wit M21, 10 g


Törmäsimme tänäkin vuonna ongelmaan hiivan loppuunkäymisen kanssa. Käyminen keskeytyi noin 1.020 paikkeille, vaikka sen olisi pitänyt olla 1.015 hujakoilla. Jatkoimme oluen käymistä sekoittamalla hiivaa uudelleen ja siirtämällä käymisastian lämpimämpään nurkkaan panoluolaamme. Lopulta oluesta tuli ylikäynyttä, 1.010 lopulliselta ominaispainoltaan.


Pullotusta vaille valmista!

Grand Noel on yksi lempioluistamme tehdä, joten olen hiukan pettynyt lopputulokseen; alkoholi ja pieni hiivamaisuus ovat liian voimakkaasti läsnä. Katsotaan, mitä pieni kypsytysaika tekee, olut on kuitenkin aika persoonallisen ja mielenkiintoisen makuinen. Vältimme sentään tänä vuonna pullopommit, vauvanaskelin eteenpäin kohti ensi vuosikymmentä!


Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.